Επισκεφθείτε το Ελληνικό Περίπτερο
01/05/2015 -
31/10/2015

Expo Milano 2015

Milan, Italy

Ελληνικό Φαγητό – Μεσογειακή Διατροφή

Ελληνικό Φαγητό

Στην Ελλάδα, το φαγητό αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Οι Έλληνες αγαπούν τις παραδοσιακές οικογενειακές συγκεντρώσεις, ιδίως τις Κυριακές, όπου το τραπέζι στρώνεται με αγαπημένα εδέσματα. Οι παραδοσιακές μας συνταγές θεωρούνται πολύτιμες. Η διατροφή περιλαμβάνει τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, παντρεμένα με τα πιο εκλεκτά συστατικά της μοντέρνας κουζίνας.

Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων αντανακλώνται στα κέντρα εστίασης που συναντάει κανείς στην Ελλάδα. Απολαμβάνουμε τον ελληνικό καφέ μας στο παραδοσιακό καφενείο συνοδεύοντάς τον με κάποιο γλυκό του κουταλιού. Για γεύμα μπορεί να επισκεφτούμε κάποιο εστιατόριο και να επιλέξουμε από μία μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών πιάτων ημέρας, και να μας σερβίρουν χωρίς καθυστέρηση το γεύμα μας. Επίσης, συνηθίζουμε να συναντάμε φίλους για μεζέδες σε κάποιο τοπικό ουζερί, πίνοντας το παραδοσιακό μας ούζο συζητώντας και απολαμβάνοντας ποικιλία ορεκτικών. Το απόγευμα μπορεί να επιλέξουμε να επισκεφτούμε κάποιο μαγαζί με λουκουμάδες και να τους απολαύσουμε με μέλι και ζάχαρη. Για δείπνο μπορούμε να επισκεφτούμε κάποια από τις πολλές ταβέρνες της Ελλάδας, που ειδικεύονται είτε σε ψητά κρέατα, είτε σε θαλασσινά, είτε σε τοπικές κουζίνες όπως αυτή της Κρήτης ή της Βορείου Ελλάδας, συνοδεύοντας το φαγητό μας με τοπικά κρασιά και πολλές φορές με παραδοσιακή μουσική. Τι γίνεται όμως με το πρόχειρο φαγητό; Είναι αλήθεια ότι αγαπάμε πολύ το σουβλάκι, το οποίο σερβίρεται είτε σε καλαμάκι είτε μέσα σε πίτα ζύμης με τζατζίκι. Τέλος, όποτε πηγαίνουμε επίσκεψη σε φίλους, πάντα θα αγοράσουμε από κάποιο ζαχαροπλαστείο τοπικά γλυκά, όπως μπακλαβά ή παγωτό η κάποια πάστα.

Προτιμάμε σαφώς περισσότερο τις εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές, από όποιοδήποτε πρόχειρο φαγητό. Αγοράζουμε τρόφιμα από τοπικούς καλλιεργητές, οι οποίοι καλλιεργούν εποχιακά είδη και ξυπνούν με την ανατολή του ηλίου για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές.

Μεσογειακή Διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό μοντέλο, αμετάβλητο με την πάροδο των χρόνων, και αποτελείται κυρίως από ελαιόλαδο, δημητριακά, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, γαλακτοκομικά, χαμηλή κατανάλωση σε κόκκινο κρέας, και πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, συνοδευόμενα από κρασί  ή αλλά αφεψήματα, σύμφωνα πάντα με τα ήθη και έθιμα της κάθε τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή δε συνιστά απλά την κατανάλωση υγιεινών τροφών, αλλά παράλληλα προάγει την κοινωνική συναναστροφή, με τα γεύματα γύρω από ένα τραπέζι, να βρίσκονται στο επίκεντρο των κοινωνικών συναναστροφών, των εθίμων και των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την ιστορία και τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας αναγνωρίζεται ως η ιδανική διατροφή. Η ελληνική διατροφή, αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας και θεωρείται το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Η μεσογειακή διατροφή έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, τοποθετώντας τα ελληνικά προϊόντα σε αγορές σε όλο τον κόσμο.  Εστιατόρια, Οργανώσεις και κοινό αναγνωρίζουν  τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και κατανοούν ότι συγκαταλέγεται στα καλύτερα διατροφικά μοντέλα στον κόσμο για τη διατήρηση της υγείας μας και για μακροζωία.

Περισσότερο από κάθε άλλο συστατικό, το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει τη μεσογειακή δίαιτα. Οι Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες ελιές και ελαιόλαδο από κάθε άλλο λαό και χάρη στη διατροφή τους, στην Ελλάδα καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής ανά τον κόσμο. Συνοψίζοντας, το μυστικό της ελληνικής διατροφής είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου σε συνδυασμό με όσπρια, ακατέργαστα δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, συνοδευόμενα με λίγο κόκκινο κρασί.