Επισκεφθείτε το Ελληνικό Περίπτερο
01/05/2015 -
31/10/2015

Expo Milano 2015

Milan, Italy

ΠΟΠ – ΠΓΕ – ΕΠΙΠ

Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων. Ελιές, ελαιόλαδο, τυριά, κρασιά, μαστίχα και σαφράν είναι μόνο λίγα από τα προϊόντα τα οποία έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση ως ΠΟΠ, αλλά και άλλες σπουδαίες διακρίσεις για την ποιότητά τους και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά τους. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα όχι μόνο του εύφορου εδάφους της Ελλάδας, αλλά και του πάθους και της τοπικής παραδοσιακής γνώσης, η οποία περνά από γενιά σε γενιά στους παραγωγούς. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη λίστα αγροτικών προϊόντων χαρακτηρισμένων ως: ΠΟΠ (Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), με περίπου 94 προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά είναι: ελαιόλαδα, ελιές, τυριά, μέλι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψωμί, αρτοσκευάσματα, ψάρια και άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, μαστίχα, φυτικές ρητίνες, αιθέρια έλαια και άλλα προϊόντα. Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένα από τα σημαντικότερα ΠΟΠ ελληνικά προϊόντα. Δείτε περισσότερα.

Κρόκος Κοζάνης – Ελληνικό Κόκκινο Σαφράν

Αν και υπάρχουν περίπου 20 είδη σαφράν στην ελληνική χλωρίδα, σήμερα, ο Κρόκος ο ήμερος είναι το μόνο είδος, το οποίο καλλιεργείται σε μια αγροτική περιοχή έξω από την πόλη της Κοζάνης στη Βόρεια Ελλάδα. Το 1971, συστήνεται ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και έκτοτε, ο Συνεταιρισμός έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη συγκομιδή, διαλογή, επεξεργασία, συσκευασία και εμπορία του συνόλου της παραγωγής κρόκου. Το ελληνικό κόκκινο σαφράν θεωρείται παγκοσμίως ως η καλύτερη ποικιλία σαφράν, και από το 1992 ανήκει στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. Δείτε περισσότερα.

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου

Το αυγοτάραχο, η απάντηση της Ελλάδας στο χαβιάρι, είναι μία παραδοσιακή λιχουδιά από αυγά ψαριών. Παράγεται από τα αυγά του θηλυκού Κέφαλου, γνωστού ως μπάφα, που κατοικεί στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, και αλιεύεται από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου.  Η διαδικασία παραγωγής του αυγοτάραχου έχει ελάχιστα αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Μετά το ψάρεμα, οι σάκοι με τα αυγά αφαιρούνται με προσοχή, πλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό θαλασσινό αλάτι, αποξηραίνονται στον ήλιο, και αφού στεγνώσουν τοποθετούνται σε αεριζόμενα ράφια, αφού εμβαπτιστούν σε υγροποιημένο φυσικό κερί μέλισσας.

Το κερί μέλισσας παρέχει στο προϊόν μία φυσική ασπίδα προστατεύοντάς το από πιθανή οξείδωση, ενώ συγχρόνως του επιτρέπει να διατηρήσει την υγρασία του. Το αποτέλεσμα είναι μία φέτα σπάνιας και εξαιρετικής θαλασσινής λιχουδιάς. Έχει χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και άρωμα, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται και για την θρεπτική του αξία, και συγκεκριμένα για το υψηλό ποσοστό Ω3 λιπαρών οξέων που περιέχει. Δείτε περισσότερα.

Μαστίχα Χίου

Η Μαστίχα είναι ένα μοναδικό αγροτικό προϊόν ΠΟΠ που εκκρίνεται από το μαστιχόδεντρο, το οποίο ευδοκιμεί μόνο στη Νότια Χίο. Η μαστίχα είναι φυσική αρωματική ρητίνη, εμφανίζεται σα δάκρυ στα χαραγμένα σημεία του δέντρου, στον κορμό και στα κλαδιά και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ρητίνη έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Από την αρχαιότητα, η μαστίχα Χίου είναι γνωστή για το ιδιαίτερο άρωμά της και τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ενώ είναι η πρώτη καταγεγραμμένη φυσική τσίχλα στον αρχαίο κόσμο. Η καλλιέργεια και εκμετάλλευση του μαστιχόδεντρου ξεκίνησε στην αρχαιότητα κατά την Ελληνιστική περίοδο.

Η μαστίχα Χίου εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί τη βάση για την παραγωγή πολλών άλλων προϊόντων μαστίχας όπως: αρτοσκευάσματα, γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά, σοκολάτες, τσίχλες, καραμέλες, αναψυκτικά, τσάι, καφέ, γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, σάλτσες, λικέρ, ούζο και κρασί. Επιπλέον, χρησιμοποιείται  σε πληθώρα εφαρμογών στη φαρμακευτική και χημική βιομηχανία, στην αρωματοποιία και τη βιομηχανία καλλυντικών. Δείτε περισσότερα.

Μέλι Ελάτης Μαίναλου Βανίλια

Το μέλι Ελάτης Μαίναλου Βανίλια είναι το μόνο μέλι ελάτης με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Παράγεται από το μαύρο έλατο στο όρος Μαίναλο στην Αρκαδία και είναι γνωστό για την ευχάριστη γεύση του καθώς και τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το μέλι αυτό είναι ανοιχτόχρωμο και η γεύση του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καραμέλα και βανίλια. Δε συλλέγεται από τα άνθη, όπως συνηθίζεται, αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγει ένας μικροοργανισμός στον κορμό του μαύρου έλατου. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του, εκτός από τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, είναι ότι με την πάροδο των χρόνων δεν κρυσταλλοποιείται ποτέ. Δείτε περισσότερα.

Κρητικά Παξιμάδια

Το διάσημα Κρητικά Παξιμάδια είναι ΠΟΠ και παρασκευάζονται με μια απλή αλλά μοναδική συνταγή που έχει περάσει από γενιά σε γενιά, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία. Το διπλοφουρνιστό κριθαρένιο παξιμάδι είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, το οποίο κυριαρχεί στην κρητική σαλάτα “Ντάκος” και συνοδεύεται από τυρί φέτα ή μυζήθρα, ντομάτα, ελιές και ελαιόλαδο.

Αρνί / Κατσίκι Ελασσόνας

Το αρνί διαθέτει βιταμίνη Β12, καθώς και σημαντικές ποσότητες των βιταμινών Β, Β1, Β2, Β3, Β6, φολικού οξέος, βιοτίνης, παντοθενικού οξέος και χολίνης. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τα αρνιά και τα κατσίκια δεν περιορίζονται σε οργανωμένους στάβλους και αγροκτήματα, και με αυτό τον τρόπο μπορούν να απολαύσουν την ελεύθερη βοσκή με αποτέλεσμα το κρέας τους να έχει υπέροχη γεύση. Για τον ίδιο λόγο, το κρέας τους δεν περιέχει ούτε ορμόνες ούτε αντιβιοτικά. Το αρνί και το κατσίκι Ελασσόνας είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Φρούτα και Λαχανικά / Όσπρια / Ξηροί Καρποί

Ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά της ελληνικής διατροφής. Εξαιτίας του ευνοϊκού κλίματος της χώρας, η Ελλάδα διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα στην παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Η χώρα μας παράγει περίπου 27 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ ανάμεσα στα οποία υπάρχουν μοναδικές ποικιλίες από ακτινίδια, κεράσια, ροδάκινα, μανταρίνια, κουμ κουάτ, πορτοκάλια, πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες.

Τα όσπρια και συγκεκριμένα τα φασόλια ήταν πάντα βασικό συστατικό της  ελληνικής κουζίνας καθώς και της Μεσογειακής Διατροφής. Σήμερα τα όσπρια είναι σύμβολο μιας υγιεινής διατροφής. Περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, σιδήρου και φυτικών ινών, ελάχιστα λιπαρά, καθόλου χοληστερόλη, και σημαντικές ποσότητες άλλων ιχνοστοιχείων όπως: κάλιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο.

Η λίστα ΠΟΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στην κατηγορία των οσπρίων, τη φάβα Σαντορίνης και τα φασόλια “γίγαντες”, στην κατηγορία των ξηρών καρπών, τα φιστίκια και στην κατηγορία των αποξηραμένων φρούτων, τις σταφίδες. Δείτε περισσότερα.

Τυριά

Το τυρί από πρόβειο/κατσικίσιο γάλα υπήρξε συνηθισμένο φαγητό στην αρχαία Ελλάδα και βασικό συστατικό της μετέπειτα ελληνικής γαστρονομίας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η τυροκομική τέχνη ήταν δώρο των θεών του Ολύμπου στην ανθρωπότητα.

Τα περισσότερα ελληνικά τυριά παράγονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Το γεγονός ότι πολλές φορές έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν τα ελληνικά τυριά αποδεικνύει την ανώτερη ποιότητά τους σε σύγκριση με παρόμοια προϊόντα άλλων χωρών, τα οποία όμως παράγονται από αγελαδινό γάλα. Η λίστα των ΠΟΠ περιλαμβάνει 25 διαφορετικά είδη τυριών συμπεριλαμβανομένης της περίφημης “φέτας”, αλλά και άλλων ειδών όπως το Κασέρι, η Κεφαλογραβιέρα, το Μανούρι, το Γαλοτύρι, η Κοπανιστή, η Γραβιέρα Κρήτης, η Γραβιέρα Νάξου, η Γραβιέρα Αγράφων, η Σφέλα, το Ανεβατό, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κατίκι Δομοκού, το Πηχτόγαλο Χανίων, το Σαν Μιχάλη και τη Φορµαέλα Αράχωβας Παρνασσού. Δείτε περισσότερα.

Ελιές και Ελαιόλαδα

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συμπεριλάβει στη διατροφή τους τις ελιές ως βασική πηγή λιπαρών, καθώς θεωρούσαν ότι η πρόσληψη ζωικών λιπαρών είναι ανθυγιεινή. Το ελαιόλαδο δεν ήταν ένα απλό συστατικό, αλλά και σύμβολο υγείας και δύναμης. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους με ελαιόλαδο, διότι πίστευαν ότι θα τους δώσει δύναμη και τύχη. Έπαθλο στους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ένα στεφάνι αγριελιάς. Τόσο πολύτιμο δέντρο ήταν η ελιά για τους Έλληνες.

Η θρεπτική αξία του ελαιόλαδου είναι αναμφισβήτητη, καθώς περιέχει χρήσιμα συστατικά για τον οργανισμό και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Το ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της διατροφικής πυραμίδας στη μεσογειακή δίαιτα, η οποία θεωρείται ως μία από τις πιο υγιεινές διατροφές, καθώς προλαμβάνει και αντιμετωπίζει διάφορες ασθένειες, ενώ παράλληλα προσφέρει μακροζωία. Η ελληνική λίστα ΠΟΠ περιλαμβάνει 12 διαφορετικές ποικιλίες ελιών, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης ελιάς Καλαμών, καθώς και ελαιόλαδο συγκεκριμένων οριοθετημένων περιοχών. Δείτε περισσότερα.

Κρασιά

Οι οίνοι ΠΟΠ της Ελλάδας περιλαμβάνουν την κατηγορία ελληνικών οίνων ΟΠΕ – “Ονομασία Προέλευσης Ελεγχόμενη” και τους οίνους ΟΠΑΠ – “Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος”.

Οι ζώνες των οίνων ΟΠΕ – «Ονομασία Προελεύσεως Ελεγχόμενη» (μέρος των οίνων ΠΟΠ της Ελλάδας) είναι εξίσου ιστορικές αμπελουργικά και καθορισμένες γεωγραφικά περιοχές, στις οποίες οι οίνοι ΟΠΕ παράγονται από οινοποιεία μέσα στη ζώνη. Οι οίνοι ΟΠΕ, που φέρουν υποχρεωτικώς στο λαιμό της φιάλης μια χαρακτηριστική μπλε ταινία, έχουν όλες τις προϋποθέσεις των οίνων ΟΠΑΠ και επιπλέον, αυξημένες απαιτήσεις σε περιεκτικότητα σακχάρων. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται αποκλειστικώς για γλυκείς οίνους, που παράγονται με ειδικές προδιαγραφές.

Οι περιοχές που παράγονται οι οίνοι ΟΠΑΠ είναι οι ιστορικές αμπελουργικές και οινοπαραγωγικές περιοχές του αμπελώνα της Ελλάδας. Εκεί έχουν οροθετηθεί αμπελουργικές ζώνες με βάση όρια κοινοτήτων (και κάποιες δεσμεύσεις ως προς τα υψόμετρα ή φυσικά και τεχνητά όρια). Με την εξαίρεση δύο περιοχών, οι ποικιλιακές συνθέσεις ορίζονται μόνον από ελληνικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου. Σε όλες τις ζώνες υπάρχουν δεσμεύσεις ως προς τις μέγιστες επιτρεπόμενες στρεμματικές αποδόσεις και διάφορες άλλες προϋποθέσεις ως προς τις οποίες οι οίνοι ελέγχονται. Οι οίνοι ΟΠΑΠ, που φέρουν υποχρεωτικώς στο λαιμό της φιάλης μια χαρακτηριστική ερυθρή ταινία, πρέπει απαραιτήτως να παράγονται σε οινοποιεία που βρίσκονται εντός της αμπελουργικής ζώνης τους. Εκτός δηλαδή από τα σταφύλια που προέρχονται υποχρεωτικώς από τη ζώνη, η οινοποίηση πρέπει να γίνεται σε οινοποιεία που έχουν εγκαταστάσεις εντός αυτής.

Οι οίνοι ΠΟΠ της Ελλάδας (ΟΠΑΠ και ΟΠΕ) υπόκεινται σε δεσμεύσεις όσον αφορά τις ενδείξεις και άλλες πληροφορίες που μπορούν να αναγράφουν στην ετικέτα. Οι δεσμεύσεις αφορούν τους χρόνους παλαίωσης (οξειδωτικής, εντός βαρελιού και αναγωγικής, εντός φιάλης), αλλά και τους χαρακτηρισμούς που αφορούν την αμπελοοινική εκμετάλλευση που τους παράγει.

Αναλυτικά, οι οίνοι ΠΟΠ της Ελλάδας είναι οι ΠΟΠ Αγχίαλος, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Αρχάνες, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Δαφνές, ΠΟΠ Ζίτσα, ΠΟΠ Λήμνος, ΠΟΠ Μαντίνεια, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΟΠ Μεσενικόλα, ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia, ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλλονιάς, ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου, ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Νεμέα, ΠΟΠ Πάρος, ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Πεζά, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ΠΟΠ Ραψάνη, ΠΟΠ Ρόδος, ΠΟΠ Ρομπόλα, ΠΟΠ Σάμος, ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΟΠ Σητεία. Δείτε περισσότερα.

(Πηγή: http://www.newwinesofgreece.com/el/home/index.html)