Επισκεφθείτε το Ελληνικό Περίπτερο
01/05/2015 -
31/10/2015

Expo Milano 2015

Milan, Italy

Ιστορική Αναδρομή

Αν και η ιδέα των διεθνών εκθέσεων ξεκίνησε στη Γαλλία τον 19ο αιώνα, η πρώτη παγκόσμια έκθεση ονομάστηκε «Η Μεγάλη Έκθεση», πραγματοποιήθηκε σε ένα τεράστιο οικοδόμημα από σίδερο και γυαλί, γνωστό ως Crystal Palace στο Hyde Park του Λονδίνου το 1851. Εκείνη η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση (Expo) επισήμως γνωστή ως “Μεγάλη Έκθεση των Βιομηχανικών Επιτευγμάτων όλων των Εθνών”, έδωσε την ευκαιρία σε 6 εκατομμύρια επισκέπτες να θαυμάσουν τα επιστημονικά και τεχνολογικά εκθέματα από 28 διαφορετικές χώρες, καθώς και πολλά έργα τέχνης.

Λίγα χρόνια μετά η Exposition Universelle ξεκίνησε στο Παρίσι το 1867, με 32 συμμετέχουσες χώρες και πάνω από 9 εκατομμύρια επισκέπτες. Η έκθεση ήταν πρωτοβουλία του Ναπολέοντα ΙΙΙ με σκοπό να ανταγωνιστεί την Παγκόσμια Έκθεση του Λονδίνου. Έξω από τον εκθεσιακό χώρο είχαν κατασκευαστεί διάφοροι χώροι ψυχαγωγίας, καταστήματα, πάρκα και εστιατόρια, δημιουργώντας έτσι την ευχάριστη ατμόσφαιρα ενός φεστιβάλ. Εκτός από μηχανήματα και εξοπλισμό βαριάς βιομηχανίας, στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονταν και διακοσμητικά είδη.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες εκθέσεις ήταν η Έκθεση του 1889 που διεξήχθη στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασκευάστηκε ο Πύργος του Άιφελ, σύμβολο την βιομηχανικής εποχής.

Από το 1851 και μετά, το ύφος των εκθέσεων έχει εξελιχθεί. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις διαφορετικές περιόδους: την περίοδο της βιομηχανοποίησης, την περίοδο της πολιτιστικής ανταλλαγής και την περίοδο της εθνικής προβολής (nation branding). Η περίοδος του nation branding την οποία διανύουμε, ξεκίνησε στην Expo 1988 στο Brisbane. Από τότε οι συμμετέχουσες χώρες αξιοποιούν τις Παγκόσμιες Εκθέσεις ως μια πλατφόρμα για τη βελτίωση και προώθηση της εθνικής τους εικόνας μέσω των εθνικών τους περιπτέρων.

Επίσης, από το 2000 και ύστερα, οι “Expos” διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς τη σημασία της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και την αντιμετώπιση των κρίσιμων προκλήσεων της εποχής μας. Στο Αννόβερο το 2000, βασικό θέμα ήταν η αειφόρος ανάπτυξη, ενώ το 2005 στο Αίτσι αναδείχτηκε το γεγονός, ότι ο σχεδιασμός νέας τεχνολογίας με τον παράλληλο σεβασμό στη φύση συνιστά βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ορόσημο στην ιστορία των εκθέσεων υπήρξε και η Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάης το 2010, κατά την οποία προβλήθηκαν λύσεις για την αειφόρο αστική ανάπτυξη σε έναν πλανήτη που το 50% του πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα.

Οι Παγκόσμιες Εκθέσεις Expo διεξάγονται κάθε 5 χρόνια με διάρκεια 6 μηνών και υπάγονται στους κανονισμούς της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) στο Παρίσι. Κάθε Expo αποτελεί ένα διεθνές «παράθυρο» μέσω του οποίου κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει την ευκαιρία να προβάλλει τα τεχνολογικά και πολιτιστικά επιτεύγματά της.